10 Полезни съвети и трикове за професионално боядисване

22 Apr 2015

Да боядисаме или да не боядисаме сами стаята? Това е въпросът, който много хора си задават. Не се плашете от представата за облепяне на дограмата, пръските боя навсякъде и досадното почистване. Въоръжени с надежден, солиден и функционален макетен нож на OLFA, и следвайки професионални съвети, боядисването би било лесно, а резултатите - отлични.

 

Известен строителен предприемач, с дългогодишен професионален опит в боядисването, споделя, че инструментите на OLFA са също толкова важни в работата му, колкото четките и валяците.Той постоянно използва ножовете OLFA за рязане на различни материали, а тънките 9 мм модели, са сред предпочитаните от него, защото се побират лесно в страничния джоб на панталона. Строителният предприемач похвали и новаторското отчупващо се острие, благодарение, на което може да разчита винаги на остър и прецизен инструмент. Според него, вероятността човек да се нарани с тъп нож е 10 пъти по-голяма, защото се изисква прилагане на повече сила, което увеличава вероятността от приплъзване на острието и порязване. С течение на годините този човек е усвоил някои страхотни трикове. Ето неговите 10 полезни съвети при боядисване:

 1. Лосион. Преди да започнете работа, щедро нанесете върху ръцете си лосион за ръце. Той ще запуши порите на кожата и ще се превърне в бариера, която пречи и не позволява на боята да се задържи. Лесно ще можете да отстраните с малко топла вода и сапун.
 2. Чисти первази. Преди да пристъпите към боядисване е добре да сте облепили, например с хартиено тиксо, всички первази, за да ги предпазите от боята. 
 3. Покривайте. Покрийте всичко в стаята, която боядисвате или ако е възможно изнесете предметите оттам. Пръските боя могат да попаднат и на най-невероятните места.
 4. Нюанси. Ако ще боядисвате стена в наситен цвят, червено например, предварително нанесете средно сив грунд. Цветният грунд ще сведе до минимум необходимостта от нанасяне на втори пласт боя
 5. Винаги два слоя грунд. Грундът е много важен, защото запечатва повърхността и не е необходимо нанасяне на втори слой боя. Двойното грундиране, не само запечатва, но прави повърхността по-гладка, а по този начин придава блясък на най-горния слой.
 6. Принцип за нанасяне на боята. Когато нанасяте боята, не го правете в прави линии, вместо това го направете в "W" форма, с леко припокриващи се линии. По този начин най-горният слой няма да изглежда сегментиран, след като изсъхне.
 7. Най-доброто покритие. Валяк с дължина на влакното от около 1 см се препоръчва за боядисване на гладки стени. Използването на валяк с дължина на влакното 1,30 см, ще ви даде възможност да прикриете малките несъвършенства на стената. Този тип валяк създава текстура, подобна на мазилка.
 8. Блясък. Ако използвате емайллак за первазите, не нанасяйте втори слой, за да подсилите цвета. Това само ще го направи неравномерен и набразден. Ако прецените, че е необходим втори пласт, първо изчакайте да изсъхне напълно първият, после много леко изшкуркайте и тогава нанесете отново.
 9. Без капки. За да почистите пресни пръски и капки от латексова боя, използвайте топла вода и препарат за миене на чинии. Ако се заемете с тях след няколко дни, обаче ще трябва да използвате продукт за отстраняване на боя (тествайте го върху незабележимо място, за да се уверите, че няма да увреди материала).
 10. Запазете формата. След като почистите четката, отцедете добре водата и докато е още влажна, я върнете в нейната опаковка, за да запази първоначалната си форма.

 

Съвети от професионалистите

 • Носете предпазни очила и противопрахова маска, когато работите с абразиви, дори и по време на почистването. Прахът и малките частици дразнят дихателната система и очите.
 • Четките използвани за боядисване с латекс можете да почистите най-добре с топла вода и малко препарат за миене на чинии. Те действат като обезмаслител, който премахва акрилни или винилови свързващи вещества в боята.

Още съвети

10 тънкости на занаята, които ще искате да опитате

10 тънкости на занаята, които ще искате да опитате

22 Apr 2015

Продуктите на OLFA® са предназначени за всички професионалисти и любители, които ценят и предпочитат използването на качествени инструменти в своята работа. Доверявайки се на японското качество, вие залагате на бързина и прецизност.

Прочети повече
Модерни кутии, обвити в хартия

Модерни кутии, обвити в хартия

22 Apr 2015

Тези декоративни кутии ще ви помогнат да поддържате реда във всяка стая на вашия дом. Използвайте материали за декориране и вашето въображение, за да украсите всяка кутия по различен начин...

Прочети повече