Ротационни ножове OLFA 35 години на върха

22 Apr 2015

Тъй като ротационният нож на OLFA® празнува своят 35-ти рожден ден през 2014 година, лесно може да се забрави как този прост, но изключително ефикасен инструмент (основно оръжие за хората обичащи занаятите по цял свят) преобърна производството на юргани и занаятчийството, при своя дебют през 1979 година.

На кратко, въртящият се резец (изобретен от г-н Йошио Окада, създателят на OLFA) промени изцяло производството на юргани, от процес изискващ много старание и време, до такъв, който е бърз и забавен. Този нож позволи на занаятчиите да проявят много по-голямо въображение и да реализират най-смелите си проекти, при създаването на уникални и изключително сложни дизайни на юргани.


Шаблон за успех

Може да ви е трудно да повярвате, но действително, преди години шивачите на юргани са използвали картонени шаблони в различни форми, по които са изрязвали плата с ножица. Изобретателят на OLFA, г-н Йошио Окада, вижда нуждата от по-ефективен метод за рязане, след като наблюдава как шивач нарязва фина коприна с големи шивашки ножици. Г-н Окада е сигурен, че трябва има по-добър начин. Той получава вдъхновение, наблюдавайки въртящите се автомобилни гуми. В този момент създава ротационния нож, който безопасно и изключително точно прерязва наведнъж до осем слоя плат. Той е с ергономичен дизайн и с обезопасена и лесна за хващане дръжка, която не натоварва китката. Това вече е иновация!

Всички любители на занаятите, от оригами майсторите до шивачи и кожари, ентусиазирано са приели новите ротационни ножове OLFA. Благодарение на тях, рязането е много по-лесно, а дръжката на ножа удобно приляга в ръката.

 

Работа със стил

Оригиналния ротационен нож OLFA се предлага в един размер с диаметър на острието 45мм. Днес, OLFA предлага още три вида остриета, които трябва да притежавате. Те са с размери 18, 26 и 60 мм. За занаятчиите с усет за мода, OLFA предлага резервни остриета с декоративни назъбени резци или такива с форма на раковина. Толкова е лесно да бъдеш креативен, когато разполагаш с такива ножове.
Но ротационните ножове OLFA правят много повече от това да улесняват занаятчиите. Тези висококачествени инструменти дават нужната увереност както на начинаещите, така и на опитните занаятчии да вдъхнат живот на дизайна.

 

Всички свързани заедно

От създаването на първия ротационен нож, до днешните модели, съществува сътрудничеството между блогъри и дизайнери, които ще ви помогнат да откриете своите любими инструменти OLFA измежду изброени по-долу. Продължавайте да следите развитието ни, за да сте в течение с иновациите в производството на ножове, които никога преди не сте виждали!

  • 1979 година - Създателят на OLFA, Йошио Окада, изобретява първият ротационен нож с диаметър 45 мм.
  • 1980 година е създадено 28-милиметровото острие, което е изключително подходящо за изрязване на криви и други подобни детайли.
  • 1994 година е дебюта на острието с диаметър 60 мм, което е подходящо за рязане на по-мащабни проекти или по-дебели и по-изтънчени платове с определени размери.
  • 1995 година потребителите имат удоволствието да работят за пръв път с назъбени остриета. С тях могат да се правят бързи декоративни разрези, без използване на назъбени ножици.
  • 1998 година се появяват луксозните ротационни ножове, които са по-безопасни и по-удобни, с ергономичен дизайн на дръжката.
  • 1999 година OLFA въвежда двустранни подложки за рязане, на които има скала в инчове и сантиметри.
  • 2003 година е дебютът на ротационните пергели. С тяхна помощ изрязването на идеални кръгове без шаблони е лесно като детска игра.
  • 2005 година – 12-инчовите въртящи ротационни подложки разбиха пазара. Просто отрежете, завъртете подложката и направете още един разрез, като не е нужно да повдигате плата от подложката и да го нагласяте отново.
  • 2006 година OLFA въвежда специален инструмент за рязане на плюш, който позволява на потребителите да направят собствени дизайнерски форми върху плата.
  • 2007 година е пуснат на пазара 45-милиметров ротационен нож OLFA RTY 2 NS, който се подменя изключително бързо при захабяване, без да има нужда от използването на шайби и винтове.
  • 2013 година дебютира 45-милиметровият ротационен нож OLFA RTY 2 G с нова цветна дръжка, в която са интегрирани много желани функции.
  • 2014 година ротационни ножове OLFA навършват 35 години!

Още съвети

10 тънкости на занаята, които ще искате да опитате

10 тънкости на занаята, които ще искате да опитате

22 Apr 2015

Продуктите на OLFA® са предназначени за всички професионалисти и любители, които ценят и предпочитат използването на качествени инструменти в своята работа. Доверявайки се на японското качество, вие залагате на бързина и прецизност.

Прочети повече
10 Полезни съвети и трикове за професионално боядисване

10 Полезни съвети и трикове за професионално боядисване

22 Apr 2015

Да боядисаш или не сам стаята? Това е въпросът, който много направи-си-сам любители си задават. Когато мрачната стая се нуждае от освежаване, не се плашете от перспективата за облепяне на ламперията, от пръските боя навсякъде и досадното почистване...

Прочети повече
Модерни кутии, обвити в хартия

Модерни кутии, обвити в хартия

22 Apr 2015

Тези декоративни кутии ще ви помогнат да поддържате реда във всяка стая на вашия дом. Използвайте материали за декориране и вашето въображение, за да украсите всяка кутия по различен начин...

Прочети повече