Пет основни начина за използване на ротационен нож

22 Apr 2015

Въпросът не е “какво можеш да правиш с ротационен нож?", а по-скоро „какво не можеш да правиш с него?".
 
Този универсален инструмент може да се справи с почти всичко. Въртящото се острие със защитен предпазител, прикрепено към удобната за хващане дръжка на ротационния нож, работи добре с различни материали, включително: тъкани, хартия и кожа. Когато се използва шаблон, линия и подложка за рязане, той се справя прецизно, както с извивките, така и правите разрези. Безпроблемно преминава едновременно през много слоеве от материала, само с едно плъзване. И, за разлика от ножиците, не е нужно да се поръчва специална дясна, или лява дръжка, тъй като с него се борави лесно и в двата случая.
 
Обикновено ротационните ножове се предлагат в различни размери и стилове, за да са удобни и да отговарят на занаятчийските нужди, така е и при много от моделите на ротационни ножове на OLFA. Ще намерите оригинални ротационни ножове в няколко размера и ергономични варианти, като 45мм ротационен нож OLFA RTY 2 DX, който намалява умората на ръката и китката, както и ротационните ножове с бърза смяна на острието, които с обикновен освобождаващ механизъм правят смяната на изхабеното острие много лесна.

Подходящи за изрязване на кръгли форми са стоманените режещи пластини OLFA WAB45. Не е чудно, че опитните художници и начинаещите ''направи си сам“ любители определят ножа като занаятчийски инструмент, без който не могат.

 

Основните 5 приложения на този инструмент са:
 

1. Шивачество

 

Още през 1979 г., първият ротационен нож е представен от OLFA, и това предизвиква революция в шиенето, като прави рязането на тъкани по-безопасно, по-бързо и по-прецизно. Днес, ентусиазирани шивачи продължават да се нуждаят от ротационния нож, заради неговата точност и бързина. Той може да се справи с всеки вид плат, без да причини разнищване на материята или изкривяване на линиите на модела, каквито причиняват ножиците. Освен това, ротационният нож преминава през хлъзгави или еластични материи като коприна, сатен и плетива, по-гладко, отколкото обикновените шевни ножици, които оставят след себе си назъбени ръбове по материята.
 
Средни варианти, като ротационния нож OLFA RTY 1 G, с диаметър 28 mm, са идеални за прави и извити разрези по дрехите. Най-подходящ за рязане на остри ъгли и подгъви е оригиналният OLFA RTY 4 с диаметър 18 мм. Той е по-маневрен от по-големия му вариант.
 
Искате ли да предпазите материите от скъсване, още преди да сте успели да ушиете нещо от тях? Или да направите пухкава завивка от не изтъкан текстил? Снабдете вашия ротационен нож с 45мм назъбената режеща пластина на OLFA PIB45 1.
Можете дори да добавите допълнителни шевове по моделите на различни места ако са необходими. Сложете шаблона върху плата и ги поставете заедно върху самовъзстановяващата се подложката на OLFA RM MG. Очертайте с линия, на разстояние 6 милиметра от края на шаблона. Изрежете линията с ротационния нож - и готово, вече имате резерва от 6 милиметра!

2. Шиене на юргани


Няма нищо по-ефективно от 45 мм ротационен нож, за работа с многобройните ленти и парчета, съставляващи мозайката на различните моделите юрганите. Само с няколко бързи разреза можете да изготвите частите на всички видове модели, включително и на такива от девет парчета. 

По-малки ножове, като OLFA RTY 4, с диаметър 18 мм са подходящи за изрязване на фигури, като тези в дизайна на апликациите. Тези малки остриетата се плъзгат с лекота по тесните и остри извивки, а това позволява бързото и лесно изрязване на фигурите.


Моделът на вашия юрган включва ли кръгове или полукръгове? Няма проблем! Ротационият пергел OLFA CMP 3 може да се справи с тази задача. Този модел разполага с 18 мм острие, което плавно ще изреже правилни кръгове, само с едно движение на ръката.

3. Прекрояване на облекло


Промяната на предназначението на стари, или употребявани дрехи е на мода, а ротационният нож прави модифицирането на дрехите още по-лесно. Ако искате да превърнете чифт стари дънки, в къса отпред и дълга отзад пола, или в удобна чанта, вземете оригиналния OLFA RTY 3 G, за да изрежете с него формите преди шиене. Използвайте OLFA RTY 2 DX, за да срежете през гърдите, точно под мишниците пъстрата плетена блуза и да я превърнете в един класически шал. Нарежете тесни ивици в единият край, за да се получат ресни, след това добавете възли или мъниста и ще имате един оригинален аксесоар. Можете дори да разширите прекалено тясната блуза, с помощта на 45мм ротационен нож. Срежете я отстрани, след това зашийте парче дантела или контрастен материал към краищата, за да се получи по-удобно и по-стилно облекло.
 

4. Фигури от хартия

 
Ако ви харесва да изрязвате, да правите картички, или други хартиени фигури, ротационният нож може да стане най-добрият ви помощник. Точно както при шиенето на юргани и при изработката на хартиените фигури се изисква прецизност при изрязване, която този тип нож може да се ви осигури. Използвайте 45 - милиметровият ротационен нож OLFA RTY 2 DX, за да направите чисти и прави разрези, или сменете острието с декоративното 45мм вълнообразно режещо острие OLFA WAB45 1 за привличащи погледа ръбове.
 

5. Аксесоари за дома
 

Нуждаете се от завеса за прозореца на вашата трапезария? Възнамерявате да претапицирате любимото си кресло, или мислите да облечете вашата всекидневна с тапети?
Дръжте ротационният нож в готовност, той ще ви бъде полезен за всички видове декорации. Оригиналният 6мм ротационен нож OLFA RTY 3 G идеално се справя с тежката работа по тапицериите, дори и с разрези на 6-8 пластови материи. Ще завършвате с лекота всеки проект за декорация на домашния интериор!

 
Съвети от експертите

  • Притискайте равномерно ротационният нож към плата, хартията, или всичко, което трябва да се изреже. Това ще гарантира чисти разрези, всеки път.
  • Използвайте ротационният нож в комбинация с линеал или извита форма за повече прецизност. Наблюдавайте го, докато се движи напред, за да следите линията на разреза.
  • При рязане на няколко парчета плат едновременно, поставяйте ги едно върху друго, като внимавате десена на платовете да съвпада. Когато парчета са еднакви и линиите на десена им са в една и съща посока, се предотвратява прегъването и изкривяването им при зашиване.
  • Тежестите за задържане на плата (купените от магазина или тежки предмети, които имате под ръка, като пълни солници или малки консерви) могат да бъдат използвани за задържане на плата на едно място, така ще го отрежете много по-точно.
  • Разгледайте видео съветите в нашия сайт, които ще ви покажат подробно как се борави с ротационни ножове OLFA - от смяна на острието, до правилно използване и инструкции за поддръжка и избор на подходящ нож. Натисни тук!

Още съвети

10 тънкости на занаята, които ще искате да опитате

10 тънкости на занаята, които ще искате да опитате

22 Apr 2015

Продуктите на OLFA® са предназначени за всички професионалисти и любители, които ценят и предпочитат използването на качествени инструменти в своята работа. Доверявайки се на японското качество, вие залагате на бързина и прецизност.

Прочети повече
10 Полезни съвети и трикове за професионално боядисване

10 Полезни съвети и трикове за професионално боядисване

22 Apr 2015

Да боядисаш или не сам стаята? Това е въпросът, който много направи-си-сам любители си задават. Когато мрачната стая се нуждае от освежаване, не се плашете от перспективата за облепяне на ламперията, от пръските боя навсякъде и досадното почистване...

Прочети повече
Модерни кутии, обвити в хартия

Модерни кутии, обвити в хартия

22 Apr 2015

Тези декоративни кутии ще ви помогнат да поддържате реда във всяка стая на вашия дом. Използвайте материали за декориране и вашето въображение, за да украсите всяка кутия по различен начин...

Прочети повече